Καλωσόρισμα

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του “SPINALIS”, ενός Εξειδικευμένου Κέντρου για την αντιμετώπιση των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης.

Oι παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης διακρίνονται αδρά σε εκφυλιστικές και μη εκφυλιστικές. Στην κατηγορία των εκφυλιστικών παθήσεων, που είναι και οι συχνότερες, ανήκουν η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, η σπονδυλική στένωση (κεντρική ή τρηματική), η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση και η εκφυλιστική σκολίωση. Στις μη εκφυλιστικές παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης ανήκουν η συγγενής σκολίωση, η συγγενής κύφωση, οι κακοήθεις όγκοι, οι φλεγμονές και τα κατάγματα. Τα κύρια συμπτώματα των παθήσεων αυτών είναι ο πόνος στον αυχένα με ή χωρίς αντανάκλαση στο/στα άνω άκρα, ο πόνος στην θωρακική μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης, ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) με ή χωρίς αντανάκλαση στο/στα κάτω άκρα (ισχιαλγία), τα μουδιάσματα των άνω ή κάτω άκρων, καθώς και διαταραχές στην κινητικότητα των άνω ή κάτω άκρων. Από το σύνολο των ασθενών που θα επισκεφτούν το γιατρό για κάποιο πρόβλημα στη Σπονδυλική Στήλη, ένα 95% θα αντιμετωπιστούν συντηρητικά (φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή κ.λ.π) και μόνο ένα 5% θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Οι παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης απασχολούν διαχρονικά ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, επηρεάζοντας ουσιαστικά τις εργασιακές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες των ασθενών αυτών. Είναι χαρακτηριστικό, πως μετά το κοινό κρυολόγημα ο πόνος στη μέση είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία επίσκεψης στο γιατρό στις δυτικές κοινωνίες. Εξάλλου, το 80% των ενηλίκων θα παραπονεθούν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους για οσφυαλγία και για ένα 10% από αυτούς η οσφυαλγία θα αποτελέσει χρόνιο πρόβλημα με άλλοτε άλλο βαθμό ανικανότητας. Μάλιστα, ασθενείς που θα παραμείνουν εκτός εργασίας λόγω προβλήματος στη Σπονδυλική Στήλη για 6 μήνες έχουν μόλις 50% πιθανότητες να επιστρέψουν στην εργασία τους. Από όλα αυτά γίνεται προφανές πως η ζήτηση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για αντιμετώπιση προβλημάτων της Σπονδυλικής Στήλης συνεχώς αυξάνεται.

Το “SPINALIS” αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα Εξειδικευμένο Κέντρο για την ολιστική (χειρουργική ή συντηρητική) αντιμετώπιση όλου του φάσματος των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης, αποτελούμενο όχι μόνο από ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων (νευροχειρουργός/ορθοπαιδικός/αγγειοχειρουργός) αλλά και από ιατρούς όλων των άλλων ειδικοτήτων που εμπλέκονται δυνητικά στην αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (αναισθησιολόγος, νευρολόγος, ογκολόγος, παθολόγος, ρευματολόγος, φυσίατρος, ψυχολόγος).

Η χειρουργική φιλοσοφία του “SPINALIS”, είναι έντονα επηρεασμένη από την Σκανδιναβική Σχολή και πρεσβεύει τη χρήση τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας, μικρών τομών και περιορισμένης χρήσης εμφυτευμάτων, χρησιμοποιώντας ΠΑΝΤΑ το χειρουργικό μικροσκόπιο και συνδυάζοντας όλες τις νέες εξελίξεις και τεχνολογίες, που προσφέρονται στον τομέα της χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης. Με τον τρόπο αυτό, ο ασθενής αποκομίζει πολλαπλά οφέλη, όπως ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ταχεία κινητοποίηση, βραχείας διάρκειας παραμονή στο νοσοκομείο και συνολικά μικρότερο χρόνο αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το “SPINALIS” διατηρεί στενή συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του Κουόπιο Φινλανδίας, συμμετέχοντας ανελλιπώς (διαδικτυακά) στις “Συναντήσεις Σπονδυλικής Στήλης” (Spine meetings) που λαμβάνουν χώρα εβδομαδιαία στο Κουόπιο και έχοντας τη δυνατότητα να υποβάλλει προς συζήτηση πολύπλοκα περιστατικά.